1 Eylül 2015 Salı

Mescid-i Aksa Hakkında Bilinmesi Gerekenler







Mescid-i Aksa . Türkçede geldiği anlam ile en uzaktaki mescid.



Kudüs'ün doğusunda yer alan, Kudüs'ün müslümanlarca da kutsal sayılmasının sebebi olan cami kabe'den önce müslümanlar'ın ilk kıblesidir.



El Aksa Camii'nin bulunduğu alan müslümanlar için Mekke ve Medine'nin ardından en kutsal 3. bölgedir.



Hz. Muhammed'in miraç gecesi'nde buradan gökyüzüne yükseldiğine ve cennete yolculuk ettiğine inanılıyor.



Yapımına Davud Peygamber tarafından başlatıldığı belirtilen Mescid-i Aksa H.z Süleyman tarafında inşaa edildiği tarihçiler tarafından rivayet edilmektedir. Bu yüzdendir ki  Mescid-i Süleyman olarak da anılmaktadır.



Museviler ise aynı bölgenin altında Hz. Süleyman tarafından inşa edilen bir kutsal tapınak yer aldığını savunuyor.



El Aksa'nın bir tarafında cami, diğer tarafında ise ağlama duvarı'nın bulunması da bu bölgeyi her iki din açısından kutsal hale getiriyor.



Muhammed'in miraca yükseltildiği sırada Kudüs'te bugünkü şekliyle bir cami yoktur. Ancak Süleyman tarafından inşa edilmiş ve daha sonra yıkıma maruz kalıp yenilenmiş olan Mescidi Aksa'nın kalıntıları vardır ve burası da Beyt-i Makdis olarak adlandırılırmıştır.



Muhammed'in ziyaret ettiği mekan da burasıdır.



Bazı tarihi kaynaklarda Kudüs'ün M. S. 70 yılında yıkıma uğratıldığı Beyt-i Makdis'in de bu olayda yıkıldığı ifade edilmektedir.



M.S. 638 yılında Ömer döneminde Kudüs fethedildikten sonra Beyt-i Makdis'in yerinde Mescidi aksa inşa edildi.



Cami Haçlı Seferleri'nin başlamasıyla Müslümanlarla Hıristiyanlar arasında birkaç kez el değiştirdikten sonra 1967 yılında İsrail'in işgaline girmiştir



Kapısında isgalçi İsrail askerleri'nin bekledigi,müslümanlar tarafından 24 saat nöbet tutularak boş bırakılmayan bu camiyi gezmek için müslüman olmak şart.Ramazan süresince kadınların içine girmesi yasak olan bu camide müslüman olup olmadığınıza dair sorular soruluyor ve Şehadet getirip , Fatiha suresini okumanız isteniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder