30 Eylül 2015 Çarşamba

İnsanlık Tarihinin Kırılma Noktaları



İnsanlık varolduğundan itibaren sürekli gelişmeye devam etmiştir.Kuşaklar arasında aktarılan bilgiler,gelişen teknolojiler ve geleceğe yapılan yatırımlar bunun güzel örneklerinden.Geçmişten günümüze kadar İnsanlık Tarihinin Kırılma Noktaları.

Ateş – 1 Milyon Yıl Önce

En yakın akrabalarımız olan maymunların ateş etrafında dans ettikleri ve yanan dalları kullandıklarına dair kanıtlar olsa da, insanoğlu ateş yakmayı başaran tek canlıdır. Ateş hem sıcaklık hem de konfor sağlamaktadır. Bunun yanı sıra artık insanlar yemeklerini pişirerek daha lezzetli ve daha sağlıklı bir şekilde yemeye başlamışlardır.

Tekerlek – 6.000 Yıl Önce

Yaklaşık 6000 yıl kadar önce tekerlek dünyanın birçok yerinde kullanılmaya başlandı. Artık ulaşım daha kolay hale gelmişti fakat tekerleğin gidebileceği düzgün yollar yoktu ve bu sorun halledilmeye başlandı. Vagonlar ve arabalar yapıldı. Ayrıca değirmenin temelleri atılmış oldu ve tarımda da gelişme kaydedildi.

Matematik – 20.000 Yıl Önce

Matematik tarih boyunca yavaş gelişim gösterdi fakat teknolojinin gelişiminde çok önemli bir yer aldı. Tarımda ve hayvancılıkta insanlar sahip oldukları ürünün sayısını bilmiyorlardı. Sattıkları ve aldıkları arasındaki farkı bilmiyorlardı. Daha komplike ve verimli bir ticaret anlayışı geldi ve ekonominin temelleri atıldı. Astronomi ve mühendislik dalları gelişti.

Kağıt – M.Ö. 100

Kağıdın bulunmasıyla beraber, okuma-yazma oranı ciddi bir ivmeyle yükselmeye başladı. Eskiden insanlar toprağa yazı yazarlardı ve bu da kalıcı olmazdı. Kağıtla beraber hem daha kalıcı yazılar oluştu, hem de bilginin paylaşılması çok kolaylaştı.

Matbaa – 1440

Kağıttan sonra bilgi düzensiz bir şekilde de olsa yayılmaya başlamıştı. Matbaa ile beraber kitaplar oluşturuldu ve aynı bilginin daha düzenli ve daha çok kopyası yapılmaya başlandı. Eğitim hızla ilerledi ve artık çocuklar küçük yaşlarda kitaplardan bilgilere erişebiliyorlardı.

Aşı – 1724

Aşı insan vücuduna belli bir hastalığa karşı bağışıklık kazandırma işlemidir. İlk olarak 18. yüzyılda uygulanmaya başlanmışsa da, insanlar tam olarak ne olduğunu anlamamış ve yaygınlaşamamıştır. Popülaritesini, çiçek hastalığına karşı çözüm olarak kullanıldığında kazanmıştır. Eskiden yetişkinlerin %50’sini, çocukların ise %80’ini öldüren bir hastalıktı fakat şu an basit bir şekilde atlatılabilmektedir. Aşı şu an birçok hastalıkta kullanılır.

Ya Meraktan kanalımızı takip etmeyi unutmayın,Bir diğer video da görüşmek üzere,Hoşçakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder